Undervisningsplan

SE OP og vær kirkens hænder

– et undervisningsforløb med fokus på diakoni og kirkens sociale arbejde  

Program1. Velkomst og præsentation af programmet5 min.
2. Information om Zanzibar (Vis filmen “Kom med til Zanzibar”)5 min.
3. Vis filmen: En film om fred og fodbold5 min.
4. Aktivitet: Quiz & Byt7 min.
5. Vis filmen: Klara Christensen fortæller om besøg i shamba (landsby) + den lille film med hendes dilemmaer7 min.
6. Aktivitet: Se op – og få øje på den næste, der ikke ligner dig selv – dilemma og dialogaktivitet – find Klaras dilemmaer her20 min.
7. PAUSE5 min.
8. Vis de to film med de to Globale Fortællere Fatna Ngomuo og Thecla Edward, der fortæller om livet og Danmissions projekter på Zanzibar6 min.
9. Aktivitet: Se op – og få øje på den udstødte20 min.
10. Prøv Aktionsmaskinen og del din aktion med din sidemand5 min.
11. Afslutning5 min.

Indhold


1

Introduktion til konfirmanderne: I dag skal vi arbejde med diakoni – både her i Danmark og på Zanzibar. Diakoni betyder tjeneste og bruges ofte til at beskrive det sociale arbejde, som en kirke eller kristen organisation står for.   
I dag ser vi på, hvordan der i fællesskabet også kan være en form for diakoni; at vi tager imod den fremmede og lader os tage imod af fremmede. At vi lader os tjene af fremmede og tjener mennesker, som vi ikke nødvendigvis kender. I kommer til at møde Klara Christensen, som har oplevet sig taget imod som en fremmed på Zanzibar. I kommer også til at møde Fatna Ngomuo og Thecla Edward, som fortæller om, hvordan Danmission sammen med kirken på Zanzibar tjener samfundet.

2

Vis filmen/slides med information om Zanzibar. 

3

Introducer filmen om ”Fred og fodbold på Zanzibar”. Her møder vi en ung konfirmand i den lutherske kirke på Zanzibar og en ung muslim, der går på syskolen Upendo.  

4

Det er nu tid til, at konfirmanderne skal afprøve deres viden om Zanzibar – hvor meget ved de om øen ud for Tanzanias østkyst? Følg introduktionen for aktiviteten Quiz & Byt.  

5

Vis filmen med Global Fortæller Klara Christensen, der fortæller om sit besøg ude i en af Zanzibars fattige landsbyer – også kaldet shambaen. Her bliver hun taget imod af fremmede mennesker og oplever at blive tjent af mennesker udenfor kirken.   
Derefter vises filmen med Klaras dilemmaer.

6

Faciliter nu aktiviteten ”Se op – og få øje på den næste, der ikke ligner dig selv – dilemma og dialogaktivitet”. Følg introduktionen for aktiviteten. Brug Klaras dilemmaer og udvælg derudover 2-3 andre af de nævnte dilemmaer. Det er vigtigt, at der er god tid til, at konfirmanderne begrunder, hvorfor de har valgt at placere sig der, hvor de har.

7

Hold en kort pause. Her kan konfirmanderne f.eks. tjekke Konfirmand Aktions Youtube-kanal ud, eller følge os på Facebook og Instagram. Det er også muligt at købe merchandise via vores hjemmeside. Måske opretter I en fælles bestilling? Herigennem er I med til at støtte dialogarbejdet på Zanzibar – og helt konkret at hjælpe mennesker til at leve fredeligt sammen i stedet for at være i konflikt med hinanden. Læs mere her

8

Vis først filmen med Global Fortæller Fatna Ngomuo og derefter filmen med Thecla Edward. De fortæller om deres liv på Zanzibar; hvordan de selv er en del af kirkens arbejde på Zanzibar – og hvordan Danmission igennem flere projekter rækker ud og tjener samfundet i samarbejde med den lutherske kirke på Zanzibar.

9

Faciliter nu aktiviteten ”Se op – og få øje på den udstødte”. Læs guiden til øvelsen. 

10

Det er nu tid til, at konfirmanderne selv kan komme på banen og få mulighed for at gå i ”diakoni-aktion” eller i ”tjeneste-mode”. Bed dem finde deres mobiltelefoner frem og finde hjemmesiden www.konf.dk/aktionsmaskinen. Her skal de besvare nogle få spørgsmål, hvorefter de ”får” en aktion, som de skal udføre alene eller sammen med nogle af de andre. Lad dem fortælle om deres aktion til sidemanden, som meget gerne må holde ham/hende oppe på det. Spørg gerne næste gang I ses, hvordan det er gået med at udføre aktionerne. De må meget gerne lægge billeder af aktionerne op på Facebook og Instagram med de to hashtags #seopseverden #konfirmandaktion.

11

Det er tid til at slutte af. Måske har nogle af konfirmanderne spørgsmål? Hvis ikke du kan svare på dem, er I meget velkommen til at skrive til os på konf@danmission.dk – så svarer vi så hurtigt, vi overhovedet kan og så vidt muligt inden, I mødes igen næste gang! I er også velkommen til at kigge på vores hjemmeside – måske bliver I klogere der: www.konf.dk   

Ekstra


Hvis I har tid tilovers eller har mulighed for at strække forløbet over flere lektioner, kan I også med fordel benytte følgende:  

  • Se filmen Kirkens hænder, som viser, hvordan vi som kirke og kristent fællesskab kan række ud til dem, der har allermest brug for det. Filmen fortæller tre historier fra Tanzania og Zanzibar. Det er en god idé at supplere filmen med nedenstående aktivitet.
  • Lave aktiviteten ”Se op – og ind i dig selv” – hvad driver og hvad stopper din næstekærlighed? Link til aktivitet 6 i KA-manualen
  • Hvis I har en forældreaften med spisning eller har mulighed for at lave et fælles event med menigheden eller andre lokale aktører, kan I udføre aktiviteten ”Se op – og spis et måltid sammen” med opskrifter direkte fra Zanzibar – læs mere her: Link (aktivitet 9 i undervisningsmanualen + husk opskrifter)
  • Når vi møder det fremmede eller ukendte, har vi ofte en række fordomme. Hold et lille oplæg om fordomme og lav efterfølgende en øvelse, hvor konfirmanderne bliver konfronteret med nogle af deres fordomme. Lave øvelsen om fordomme (link).

Forberedelse


  • Tjek at de små film virker med lyd og billede. Det kan være en god idé at downloade dem inden undervisningen, så de virker på trods af evt. dårlig internetforbindelse
  • Udskriv de 35 små Quiz og Byt-kort og klip dem til, så der er nok til, at hver konfirmand får et kort hver. Hvis holdet består af flere end 35 konfirmander, kan man udskrive flere af samme eksemplar (find dem her)  
  • Du skal bruge 10 dialogkort til aktiviteten ”Se op – og få øje på den udstødte” (punkt 9). Dem kan du udskrive herfra

Interesseret i at bruge Konfirmand Aktion i undervisningen?

Bliv bruger og få alle fordelene...

15987

Få adgang til download af materialer, få inspiration og ekstra materialer direkte i din indbakke og mulighed for support